Kweekplan Boa Constrictor.

Fokken met slangen noem je kweken.

Info ouderdieren

De boa's waar ik mee ga kweken zijn beiden Boa constrictor constrictors. Mijn vrouwtje is van Nk. 2008 (maart) en is nu 1m35 en mijn mannetje is van Nk. 2006 (januari) en is nu (Jul.2010) 2m60.

Sinds Dec. 2010 zijn mijn plannen gewijzigd, ik heb H. Madam bij een andere man geplaatst. Hij is een Boa constrictor imperator 66% het. voor albino (Pete Kahl) van Nk. 2008 (april) en is nu (Jan. 2011) 1m20.

Algemene beschijving:


H. Madam en Gigolo:
* Ras: Vrouw (0.1) Boa Constrictor Constrictor x Man (1.0) Boa Constrictor Constrictor
H. Madam en Pablo
* Ras: Vrouw (0.1) Boa Constrictor Constrictor x Man (1.0) Boa Constrictor Imperator 66% het.
   Albino (Pete Kahl)

* Leeftijd geslachtrijp: Vrouw met 3-5 jaar  &  Man met 1,5-2 jaar
* Leeftijd fokrijp: Vrouw met 3-5 jaar  &  Man met 1,5-2 jaar
* Draagtijd: 123 dagen in totaal (kan bij sommige slangen ook langer duren, zelfs 4-8 maanden)
* Worpgrootte: 15 tot 60 jongen, afhankelijk van de grootte van het moederdier
* Speenleeftijd:
* Soort worp: Boa's zijn eilevendbarend, ook wel ovovivipaar genoemd


Eilevendbarende slangen noemen we ovovivipaar
Levenbarende slangen noemen we vivipaar
Eileggende slangen noemen we ovipaar

Geslachtsrijp

Bij boa's zijn de mannetjes ongeveer met 1,5-2 jaar geslachtsrijp en de vrouwtjes met 3-5 jaar. Ze hebben dan ongeveer een lengte van 1m75 tot 2m. Het leuke én handige aan boa's is dat ze eilevendbarend zijn, dit wil zeggen dat ze de jonge dieren inwendig "uitbroeden", en dus hoef je geen broed machine aan te schaffen. De jongen zitten dan in een soort vlies en worden dus levend geworpen. Een boa werpt afhankelijk van grootte en omstandigheden tussen de 15 en 60 jongen.

Bronststimulering

Je kunt de bronst bij slangen stimuleren door het aantal uren licht terug te brengen van 12-14 uur (zomertijd) naar 8-10 uur (wintertijd). Dit hoef je maar 2 maanden aan te houden. Zo stimuleer je de slangen om tot paren over te gaan. De bronstseizoen duurt van oktober tot maart. 

De voortplanting

De kweektijd vam boa's loopt van ongeveer van oktober tot maart. In deze maanden kun je een koele periode aanhouden. De temperatuur bedraagt overdag ongeveer 24-26 graden en 's nachts ongeveer 20-22 graden. Tijdens de koele periode plaats je de man en vrouw bij elkaar (als ze nog niet bij elkaar zaten).
Voordat de boa's gaan paren zullen ze eerst een soort paringsritueel uitvoeren. De man kruipt dan 'zigzaggend' over de vrouw, schuurt over haar nek en hoofd en krabbelt met zijn sporen over de rug en de staart van het vrouwtje. Als het vrouwtje geen interesse heeft zal ze zelf wegkruipen. Wanneer ze wel geïnteresseerd is zal ze haar staart een stukje optillen, waarna de man via de zijkant 1 van zijn 2 hemipenissen inbrengt.
De slangen kunnen minuten tot zelfs uren met elkaar paren. De slangen paren meestal meerdere keren in een paar dagen tijd.
Als de paring gelukt is zal het vrouwtje ovuleren. Dit is meestal waar te nemen door een grote zwelling, op ongeveer 2/3 van het lijf. Deze zwelling houdt meestal 24-48 uur aan. Binnen ongeveer 3 weken na de ovulatie zal het vrouwtje vervellen. Dit wordt ook wel POS genoemd (Pre Ovulated Shed). Als het vrouwtje deze vervelling ondergaan heeft kun je wel met enige zekerheid vaststellen dat het dier drachtig is. 
Na ongeveer 105 dagen na de POS zal het dier bevallen van levende jongen. De totale draagtijd duurt ongeveer 123 dagen. Eventueel kunnen er ook onbevruchte eieren bij zitten (deze eieren noem je slugs).
Veel mannelijke boa's eten in de paartijd niet meer, dit is normaal en geeft aan dat het dier kweekrijp is. Ook drachtige vrouwtjes zullen soms hun voedsel weigeren. Wanneer de drachtige vrouwen wél willen eten kun je ze het beste met mate voeren.
Wanneer je er zeker van bent dat je slang drachtig is kun je het best een teiltje of een bak in je terrarium plaatse waarin de slang kan werpen. Het makkelijkst is om er een theedoek, handdoek of keukenrol papier in te leggen. Dit houd je jongen ook schoon en neemt het overtollige vocht op.
Picture

De nazorg

Wanneer je jonge boa's hebt kun je ze het beste huisvesten in een curver/plastic bakje. Daar zitten een hoop voordelen aan. Één nadeel is dat het niet mooi toont. De voordelen:
* Het is erg eenvoudig en goed schoon te houden
* Ze zijn in alle maten verkrijgbaar
* De temperaturen zijn goed te regelen
* Ze zijn erg goedkoop en overal verkrijgbaar
* De curver bak kan mee groeien
* Het neemt erg weinig ruimte in beslag
De belangrijkste reden is dat de dieren het er erg goed in doen. Een curver/plastic bak is de ideale huisvesting in de eerste levensjaren. De dieren zitten vrij klein, maar de curver groeit mee. Dus als de slang echt te groot wordt verplaats je hem naar een grotere curver. 
Zorg voor keukenrol papier als substraat, een bakje water en een steen of iets dergelijks zodat hij goed kan vervellen. De beste temperatuur om aan te houden is c.a. 30 graden en zorg voor een goede luchtvochtigheid. Maak alles iedere dag goed schoon.
De jonge slangen zijn dan c.a. 30-50 cm groot en wegen dan c.a. 50 tot 80 gram. Je kunt meestal meteen na de eerste vervelling gaan voeren. Voer ze dan baby-muisjes (pinkies). Die zijn ingevroren en moet je dus eerst in je hand opwarmen. Dan houd je het pinkie voor de slang. Meestal zal hij uit zichzelf toehappen, gebeurd dit niet dan moet je het pinkie in z'n bek duwen. Wees hier wel voorzichtig mee.
Verder is het verstandig om een administratie bij te houden van je slangen. Wanneer ze eten, wanneer ze vervellen, etc.
Let erop dat jonge slangetjes wel eens bijterig kunnen zijn, maar dat gaat na een tijdje wel over.

Genetica

Homozygoot:
Deze term wordt gebruikt wanneer een dier van beide ouders hetzelfde gen heeft meegekregen. Wanneer de ouders blauwe ogen hebben en de kinderen ook, dan hebben de kinderen van zowel vader als moeders kant het gen voor blauwe ogen mee gekregen. Bepaalde genen zijn dominant over andere. Bij de oogkleur is bruin dominant boven blauw. De kleur blauw komt dus alleen tot uiting wanneer iemand dat van beide ouders meekrijgt.

Heterozygoot:
Deze term wordt gebruikt wanneer iemand twee verschillende genen meekrijgt. Wanneer de vader bruine ogen en de moeder blauwe ogen heeft, krijgen de kinderen dus verschillende genen mee. Omdat bepaalde genen dominant zijn boven andere genen ( In dit geval is bruin dominant boven blauw) krijgen de kinderen allemaal bruine ogen. In dit geval zijn de kinderen heterozygoot voor blauwe ogen, maar ze hebben bruine ogen. Het ligt er dus aan of een bepaald gen dominant boven een ander gen is hoe iemand eruit komt te zien. Vaak wordt in de literatuur of op prijslijsten heterozygoot afgekort als hetero of het.

Dominant:
Zoals hierboven besproken zijn bepaalde genen dominant over andere. Dit geld niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Bij Boa Constrictors zijn er tot nu toe minimaal drie dominante kleur en patroon afwijkingen bekend: Hypomelanistisch en Jungle en motley.

Recessief:
Dit is het tegenovergestelde van dominant. Alle kleur en patroon mutaties zijn recessief op hypomelanistisch en jungle en motley na.

Genotype:
Het genotype staat voor de genetische code van een organisme. Om de genetische code te versimpelen, maak ik gebruik van letters. Een normaal dier staat voor (aa) , een heterozygoot dier voor (Aa) en een bepaalde kleur/patroon voor (AA).

Fenotype:
Dit staat voor de uiterlijke kenmerken van een dier. Een dier dat heterozygoot voor albino is ziet er normaal uit, terwijl hij wel het gen voor albinisme in zijn genen heeft (Aa). Wanneer een gen dominant is zal dit ook in zijn fenotype zijn terug te vinden.

Voor voorbeelden klik je links in het menu op "Genetica bepalen".
Still under construction.. tips en vragen zijn altijd welkom..!