De voeding en verzorging.

Voeding

Over de mate waarin je voert valt nogal te discussiëren. De één zegt "één keer per maand voeren is voldoende", de ander voert eens in de 2-3 weken. Ik voer éénmaal per 7-10 dagen. Bij het voeren mag de prooi niet veel dikker zijn dan 1,5 keer het dikste gedeelte van de slang. Jonge dieren voer je nog iets kleiner. Hoe vaak je voert is per slang verschillend. Je kunt de volgende richtlijn aanhouden:

* Jonge dieren in de groei (<90 cm) - 1 keer per 7 dagen 1 prooi (muizen)
* Volwassen vrouwen (90-185 cm) - 1 keer per 10 dagen 1 prooi (ratten)
* Volwassen mannen (>185 cm) - 1 keer per 10-14 dagen 1 prooi (konijnen)

Dieren die te mager of te dik zijn voer je vanzelfsprekend meer of juist minder. Boa's staan erom bekend om snel dik te worden dus voer zeker niet vaker dan 1 keer per 7 dagen 1 prooi.
Het beste is om diepvries ratten te voeren. De meeste boa's accepteren goed dode prooien. Diepvries ratten zijn vrij van ziekten en je loopt niet het risico dat je slang beschadigd wordt door je prooi. Je zou eventueel ook vers gedode (pre-killed) prooien kunnen voeren.

Jagen met geduld

Een boa constrictor is geen dier voor lange achtervolgingen. Hij is niet zo snel en zal een achtervolging niet lang volhouden. De boa constrictor is meer een dier dat uren met geduld ligt te wachten, tot er een lekker hapje dichtbij genoeg is, en slaat dan toe. Zijn reuk- en tastorganen zijn daarom ook goed ontwikkeld. Op de gespleten tong zit het orgaan van Jacobson, hiermee 'proeft' hij de lucht. Ook kan hij de lichaamswarmte van een prooidier voelen. Er zitten namelijk warmtegevoelige zintuigen onder zijn bovenlip.

De dodelijke omhelzing

De boa constrictor verrast zijn prooi door ineens aan te vallen. Zijn kop beweegt snel naar voren en hij zet zijn scherpe tanden in zijn prooi. Daarna draait hij er de rest
van zijn lichaam een paar keer omheen. Hij wurgt het dier net zo lang tot hij geen hartslag meer voelt. Om een prooi te eten maakt een boa constrictor geen gebruik van zijn tanden omdat hij zijn prooi niet kauwt, maar in één keer in zijn geheel doorslikt. De bek van de boa constrictor kan heel wijd open. Dit is omdat de boven- en onderkaak niet met elkaar vergroeid zijn. Tussen de kaken zit een soort elastiek. Die kunnen zo ver oprekken dat zelfs een wild zwijntje naar binnen kan schuiven. Na het verorberen van zijn prooi is de slang erg dik. De vertering gaat heel erg snel. Dit komt door de maagsappen. De maagsappen van een slang zijn zo sterk dat een muis in vier dagen verteerd is. Zelfs de botjes zijn dan helemaal verteerd.

De verzorging

Ook neem ik mijn slang met goed weer mee naar buiten. Maar let erop, doe dit alleen met aangename temperaturen en wanneer er geen wind staat, anders kunt je hem beter lekker onder z'n warmtelamp laten liggen.
Picture
Verder kun je je slang en het verblijf even natsproeien met een plantenspuit of iets dergelijks. Doe dit niet wanneer het terrarium nog niet op goede temperatuur is want dat zal je slang niet fijn vinden.

Zorg ook dat er een waterbak aanwezig is, het liefst zo groot dat de slang erin kan liggen. Niet elke slang doet dit. Je kunt ook een grote curver bak of iets dergelijks kopen, die kun je dan half vol laten lopen met lauw/warm water en de slang er even in laten liggen. Sommige slangen kunnen daar erg van genieten.

Verschoon de waterbak wel het liefst elke dag om ziekten te voorkomen.
Picture
M'n vrouwtje doe ik zo nu en dan ook even in een warm badje. Ze is er in eerste instantie niet zo'n voorstander van, maar naarmate ze dan langer in 't water ligt warmt ze natuurlijk op en dan vind ze het wel fijn. Maar het meest geniet ze van de nazorg. Ik leg meteen een grote handdoek op het aanrecht zodat ik haar daar meteen in kan wikkelen (zoals een baby). Dit doe ik omdat ze anders kou kán vatten. Én ze vind het dan heerlijk om in die handdoek te liggen bij mij op schoot of op de bank.







Ik heb eens een boos mailtje gekregen van een vrouw die dacht dat ze het allemaal beter wist. Haar mailtje was een reactie op mijn advertentie waarin ik op zoek was naar een boa constrictor man, en in die advertentie had ik van alles vermeld, o.a. dat een slang bij mij vaak zat gevoerd wordt en aandacht genoeg krijgt, etc etc.  Zie hier de reactie:

"Geachte Charell,
Ik ben bang dat je niet snel een serieuze reactie zal krijgen aangezien slangen niet tam zijn en nooit zullen worden, en dus hooguit jou toloreerd. Zo te lezen neem je een stress gevoelig dier mee naar buiten, en daarmee neem je voor het dier én de mensen aardig wat risico's, met een beetje verstand doe je dit niet. Ik kan je aanraden het dier dat je al bezit weg te doen óf gewoon slang laat  zijn in zijn terrarium. En zet het dier op een normaal dieet, dus niet iedere week voeren maar hooguit één keer in de 4 weken.  Groeten T*****."

Nou, zo'n reactie als wat zij plaatst is dus één van de onzin reacties. Mijn pa heeft al slangen vanaf dat ie mijn leeftijd had en heeft er veel verstand van, wat ie op mij overgebracht heeft. Slangen kunnen stressgevoelig zijn maar iedere slang is weer anders.
Een slang mee de zon in nemen (wanneer het windstil is) is juist goed, zon is natuurlijk en de uv straling is nagebootst. Zelfs de dag voor ze moet vervellen pakt en eet ze haar prooi. Sterker nog, zij heeft eens op mijn schoot in de zon liggen vervellen.
En wat betreft dat dieet. Een slang kán lang zonder voedsel ja. Wij hebben een koningspython gehad die een half jaar niet wou eten. Maar in het wild kiest een slang ook zelf of hij wil eten of niet. Als ze geen trek heeft dan zal ze heb alleen wurgen en niet op eten. 
Verder bepaal ik zelf wel wat ik met mijn slang doe zolang ik haar goed verzorg. En buiten dat, ik studeer ook voor dieren en hun verzorging.